Bitkilerden Gelen Sağlık,Çeşitli bitkilerin hastalıklarımıza ve sağlığımıza faydaları.
YER ELMASI – HELİANTHUS TUBEROSUS
Diğer İsimleri : Yıldız Kökü
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Süt ve idrar artırıcı, safra söktürücü, kan yapıcı, böbrek zafiyetini giderir, böbrek ve pankreası güçlendirir, düzenli çalışmasını sağlar, basur memelerine faydalıdır, göğsü sertlik ve öksürükten korur.
Vücudun direncini artırır. Kabızlığı giderir, bol idrar söktürür. Kirlenmiş kanı temizler, cildi güzelleştirir, şişmanlatıcıdır. Cinsi gücü artırmada çok kuvvetli bir etkisi vardır. (Afrodizyak olarak meşhurdur). Karbonhidrat miktarının düşük olması sebebiyle şeker hastaları için faydalı bir yiyecektir.
Haricen Kullanılışı: Ezilerek lapa haline getirilir, şişliklerin üzerine konulursa şişliği indirir. Yakılarak elde edilen külü, yara üzerine konursa yarayı iyileştirir. Sıkılarak elde edilen suyu ile saçlar yıkanırsa, saç diplerini güçlendirir.
YERELMASI İÇİNDE BULUNAN BELLİ BAŞLI MADDELER:
Karbon hidratlar, enginarda bulunan inuline maddesi bunda da vardır. Şeker hastalarına tavsiye edilebilir. A ve C vitaminleri ve içinde patatesten fazla albümin bulnur.
VASIFLARI :
Enerji verir, emzikli kadınların sütünü çoğaltır ve ayni zamanda dezenfektan bir kesindir.
KULLANILDIĞI HASTALIKLAR :
Çocuk ve yaşlılar için enerji veren bir besindir. Zayıf kimselere tavsiye edilir. Romatizmalılar sindirim güçlüğüne uğrayan ve kabızlık çekenler bol yerelması yemelidirler.
NASIL KULLANILIR:
Bazı reçeteler: Yerelması yıkanır ve temizlendikten sonra ince ince doğranır. Tuzlu suda 20 – 30 dakika pişirilir. Soğumadan içinde sıcak su bulunan bir kabın içine sıralanır, üzerine biraz maydanoz doğranır ve tereyağı dökülerek yenir.
Salatası : Pişmiş ve kesilmiş olan yeralması üzerine sirke ve zeytinyağı dökerek yenir.
Püresi : Patates gibi tereyağı ile püresi yapılır.
Şifalı Bitkiler
YER ELMASI – HELİANTHUS TUBEROSUS
Diğer İsimleri : Yıldız Kökü
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Süt ve idrar artırıcı, safra söktürücü, kan yapıcı, böbrek zafiyetini giderir, böbrek ve pankreası güçlendirir, düzenli çalışmasını sağlar, basur memelerine faydalıdır, göğsü sertlik ve öksürükten korur.
Vücudun direncini artırır. Kabızlığı giderir, bol idrar söktürür. Kirlenmiş kanı temizler, cildi güzelleştirir, şişmanlatıcıdır. Cinsi gücü artırmada çok kuvvetli bir etkisi vardır. (Afrodizyak olarak meşhurdur). Karbonhidrat miktarının düşük olması sebebiyle şeker hastaları için faydalı bir yiyecektir.
Haricen Kullanılışı: Ezilerek lapa haline getirilir, şişliklerin üzerine konulursa şişliği indirir. Yakılarak elde edilen külü, yara üzerine konursa yarayı iyileştirir. Sıkılarak elde edilen suyu ile saçlar yıkanırsa, saç diplerini güçlendirir.
YERELMASI İÇİNDE BULUNAN BELLİ BAŞLI MADDELER:
Karbon hidratlar, enginarda bulunan inuline maddesi bunda da vardır. Şeker hastalarına tavsiye edilebilir. A ve C vitaminleri ve içinde patatesten fazla albümin bulnur.
VASIFLARI :
Enerji verir, emzikli kadınların sütünü çoğaltır ve ayni zamanda dezenfektan bir kesindir.
KULLANILDIĞI HASTALIKLAR :
Çocuk ve yaşlılar için enerji veren bir besindir. Zayıf kimselere tavsiye edilir. Romatizmalılar sindirim güçlüğüne uğrayan ve kabızlık çekenler bol yerelması yemelidirler.
NASIL KULLANILIR:
Bazı reçeteler: Yerelması yıkanır ve temizlendikten sonra ince ince doğranır. Tuzlu suda 20 – 30 dakika pişirilir. Soğumadan içinde sıcak su bulunan bir kabın içine sıralanır, üzerine biraz maydanoz doğranır ve tereyağı dökülerek yenir.
Salatası : Pişmiş ve kesilmiş olan yeralması üzerine sirke ve zeytinyağı dökerek yenir.
Püresi : Patates gibi tereyağı ile püresi yapılır.
Şifalı Bitkiler
0 Komentar untuk "Yerelması"