Sağlık Hakkında Aradığınız Herşey

reklam

loading...

Göz Tansiyonu



Normal kabul edilen göz basıncı değeri 10-21 mmhg değeridir. Fakat 21 mmhg’ nin üzerinde ve ya 10 mmhg ‘nin altında olan göz içi basıncınız var ise göz tansiyonunun başlangıcıdır.
Göz tansiyonunun türleri
1. Açık açılı göz tansiyonu; Çokça görülen türüdür. Genellikle 40 yaş üzeri insanlarda ortaya çıkan bu çeşidi başlangıçta belirti göstermeden ilerlemektedir. Nasıl meydana çıktığı tam anlamıyla bilinmemektedir. Göz içindeki sıvının dışa atılamayarak göz içerisinde birikimiyle meydana gelir. Bu basınç zaman içinde göz içindeki sinirlerde hasara yol açar, zedelenme yapar.
2. Kapalı açılı göz tansiyonu; Gözde çok şiddetli ağrının olması, kızarma, bulanık görme, istifra, mide bulantısı ve hassasiyetin ortaya çıkması belirtileridir. Göz içindeki basınç çok yüksek seviyede olur ve bu basınç düşürüldükten sonra ameliyat edilmelidir. Müdahale edilmez ise gözde görme kaybına yol açabilir.
3. İkincil göz tansiyonu; Bazı göz hastalıkları( katarakt, iridosiklit) ve ya romatizma, diyabet rahatsızlığı nedeniyle ortaya çıkan göz tansiyonu türü, göz içerisinde kanama, iltihap şeklindeki belirtiler gösterir.
4. Doğuştan olan göz tansiyonu; bu türü çoğunlukla iri gözlü ve de sürekli sulanmakta olan gözleri olan bebek ile çocuklarda meydana çıkar. Bu hastalar ışığa çok duyarlı olur, iştahsız olur. Göz bebekleri hızla büyür, küçülür.
Bunlardan başka çok yaygın olmayan,Eksfoliasyon, Neovasküler, Pigmenter, Uveit isimli türleri de bulunmaktadır.

Göz Tansiyonu Riski Taşıyanlar
  • 40 yaşın üzerindekiler
  • Diyabet hastaları
  • Romatizmal rahatsızlığı olanlar
  • Miyobu yüksek olanlar
  • Akrabalarında göz tansiyonu olanlar
  • Kortizon tedavisi görenler
  • Anemi olanlar
  • Şok geçirmiş kişiler
Belirtileri ve Teşhis
Göz tansiyonu türüne göre belirtisi de değişiklik gösterir, ama en çok görülen türü açık açılı göz tansiyonudur ve gözde görme kaybı olana kadar belirti görünmez. Bu sebeple aralıklı olarak göz muayenesi yapılmalıdır, göz için basıncının ölçülmesi gereklidir. Genellikle muayenede meydana çıkar.
Göz tansiyonunun diğer türlerinde baş ağrıları, bulanık görme, kızarma, göz yaşarması şeklindeki belirtiler gösterebilir.
Erken teşhis hastalığın yapacağı zararı en aza indirir.
Tedavi Yöntemleri
Göz tansiyonunun tamamen yok edilmesi mümkün olmaz. Tedavinin amacı, rahatsızlığın yapacağı zararı en aza indirmek, gözün görme kalitesini korumaktır
Tedavi türleri şu şekildedir;
  • Göz damlası kullanımı
  • İlaç kullanımı
  • Lazer tedavisi
  • Ameliyat
    0 Komentar untuk "Göz Tansiyonu"

    reklam1

    loading...

    Uyarı

    Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.
    saglikve.blogspot.com makale ve sağlık yazılarınızın telif hakkını gözetmektedir. Eğer yazınızın bu sayfada yer almasını istemiyorsanız veya belirli bir kaynağa yönlendirilmesini istiyorsanız lütfen bu linke tıklayarak bizimle temasa geçin
    Back To Top