Sağlık Hakkında Aradığınız Herşey

reklam

loading...

Acı Çiğdem Tohumu ve Yavşan Otu, Acı Yavşan Otu

Bitkilerden Gelen Sağlık,Çeşitli bitkilerin hastalıklarımıza ve sağlığımıza faydaları.


ACI ÇİĞDEM TOHUMU -COLCHİCUMAUTUMNALE
Diğer İsimleri: Sonbahar Çiğdemi
Kullanılan Kısımları : Tohumu ve yumrusu
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen: İdrar artırıcı, terletici, müshildir, romatizma ve gut hastalıklarında, ağrı dindirici olarak kullanılır (bilhassa gut’ta çok etkilidir).

Haricen: Gut ve romatizmada 1 tutam acı çiğdem tohumu 2-3 diş sarımsakla havanda dövülür elde edilen su bir tülbente emdirilir, ağrıyan yere sarılır. Her gün tekrarlanır. Bitki çok zehirli olduğundan dikkatle kullanılmalıdır, dahilen katiyyen kullanılmamalıdır.

YAVŞAN OTU – VERONİCAOFFİCİNALS-VERONİCA BECCA BUNGA
Diğer İsimleri: Avrupa Çayı, Çıban Otu, Atteresi
Kullanılan Kısımları: Toprak üstü kısımları 2 cinstir, ikiside aynı maksatla kullanılır.
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Bağırsak rahatsızlıklarını giderir, sarılıkta, mesane kumlarını dökmekte faydalıdır. Hazmı kolaylaştırır, baş ve kulunç ağrılarını, yarım baş ağrısı (migren) nı geçirir. Gut’ta faydalıdır, idrar artırıcıdır. Kollestrolü düşürür, kanı temizler, zihni yorgunluk neticesi meydana gelen sinirlilik hallerinde çok faydalıdır.
Zihni dinledirir, hafızayı güçlendirir, baş dönmelerini geçirir. Astım, öksürük ve bronşiyal rahatsızlıklarda çok faydalıdır. Romatizma ve yorgunluktan ileri gelen mafsal ağrılarında fevkalade etkilidir. Kanda üre çıkması halinde faydalıdır. Gaz çıkartıcıdır.
Kireçlenmelerde yavşan otu çayı faydalıdır. Kireçlenmeyi azaltır vücuda zindelik ve çeviklik verir.
Mideyi bozmaz, çaydan daha şifalıdır.
Kullanılışı:
1 bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir. Taze bitki sıkılır, suyundan günde 40-60 gr içilir.
Taze ısırgan sürgünleri ile beraber haşlanıp içilirse egzamada da faydalı olur.
Hafıza kaybında (unutkanlıkta) yavşan otu-atkuyruğu ile beraber
haşlanıp içilirse faydalı olur. Kereviz kökü ile kaynatılıp içilirse melankolide faydalı olur. Ciğer otu, farfara otu, sinir otu ve yavşan otu karıştırılarak yapılan çay göğüs hastalıklarında fevkalade faydalıdır.
Sarılık, karaciğer ve dalak rahatsızlıklarında karahindiba kökü ince doğranmış, 50 gr, hindiba çiçeği 25 gr, küçük inci çiçeği 50 gr ve yavşan otu beraberce haşlanır günde 2 bardak içilir. Mide ve kaim bağırsak çıbanlarında 500 gr suya, 2 kaşık ufalanmış yavşan otu konur, 20 dk kaynatılıp içilir.
Öksürük ve boğmacayı da dindirir, akciğer iltihaplanmasında faydalıdır. Yavşan otu toz haline getirilir, sabah aç karna 2 kaşık toz, keçi sütü ile içilirse böbreklerin faaliyetini hızlandırır. Balla karıştırılıp yenilirse akciğer hastalıklarına çok iyi gelir. Yavşan otu hülasası; taze bitki doğranır, kavanoza doldurulur, üzerine keskin sirke konulur, 14 gün güneşte veya sıcak bir yerde bekletilir, süzülüp kullanılır.


Haricen Kullanılışı: Yavşan otu haşlanır, bu su ile cilt yıkanırsa müzminleşmiş deri hastalıklarını iyileştirir. Bu su ile taharet yapılırsa makat kaşıntılarını kesinlikle önler. Yavşan otu, sinir otu ile karıştırılır, hafif ezilerek cilt üzerine sarı-lırsa kaşıntıları giderir, cildi temizler.
Taze yavşan otu sıkılır, bu su ile gargara yapılırsa ağız ve boğaz iltihaplarını geçirir. Yaralarda yaprağı ezilir, yaraların üzerine konulur.

ACI YAVŞAN -TEUCRİUM POLİUM
Diğer İsimleri : Koyun Yavşanı, Aksedef Otu, Sancı Otu, Meryem Saçı, Per Yavşan
Kullanılan Kısımları : Yaprakları ve tohumu
(Kısacık Mahmud-Yer Palamudu) familyasındandır.
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen: İstiskada (vücudun su toplaması) ve sarılığa iyi gelir. Unutkanlığı giderir, hafızayı güçlendirir, iştahı açar, mide ağrılarını keser, uyarıcı ve kuvvet verici etkilere sahiptir. Safra kesesi ifrazatını artırır, tıkanmadan dolayı meydana gelen sarılığı giderir, mesane taşlarını düşürür, öksürüğü keser.
Mide hastalıklarına ve şeker hastalığına karşı kullanılır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 2 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Zehirli bileşikler taşınmadığından emniyetle kullanılır. Haşlanan suyu sirke ile beraber içildiğinde dalağa iyi gelir, idrar ve aybaşı kanını söktürür.
Haricen: Taze yapraklar ezilir, lapa halinde yaralara konulur, kuru yapraklar toz haline getirilir, habis yaralara sarılırsa geçirir. Haşlanan suyu bal ile şerbet yapılır, göze çekilirse göz kararmasını önler.
Kurdeşende; haşlanan suyu ile cild yıkanır.
Raziyane ve taze soğan suyu ile karıştırılır, göze çekilirse göz tansiyonunu önler. Suyu bütün haşereleri öldürücü olarak kullanılır.
Şifalı Bitkiler
0 Komentar untuk "Acı Çiğdem Tohumu ve Yavşan Otu, Acı Yavşan Otu"

reklam1

loading...

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.
saglikve.blogspot.com makale ve sağlık yazılarınızın telif hakkını gözetmektedir. Eğer yazınızın bu sayfada yer almasını istemiyorsanız veya belirli bir kaynağa yönlendirilmesini istiyorsanız lütfen bu linke tıklayarak bizimle temasa geçin
Back To Top