Sağlık Hakkında Aradığınız Herşey

reklam

loading...

Trigliserid

Trigliserid; bitkisel ve hayvansal yağların ana bileşenidir. Yağ ve yağ içeren tereyağ, margarin, mısır özü, canola yağı tamamıyla trigliserid formatındadır. Kişi yağlı yiyorsa ve alkolü fazla miktarda tüketiyorsa trigliseridin yüksek çıkma olasılığı çok yüksektir.

Trigliserid yüksekliği, kolesterolden farklı olarak yediğimiz et ve yağdan ziyade şeker, patates, pirinç, nişasta, un gibi yiyeceklere, yani karbonhidrat grubuna bağlıdır. Trigliserid seviyesindeki yükseklik, eğer genetik değil ise, iyi bir diyetle, birkaç günde normale dönebilir. Trigliserid seviyesini ölçtürürken bir gece önce alkol almamış, ağır yemek ve tatlı yememiş olmak gerekir.

Trigliserid nasıl oluşur? Trigliserid nasıl açığa çıkar?
 

Çok fazla doymuş yağ, karaciğer tarafından kollestrol oluşturur ve kandaki kolestrol seviyesini yükselir. Üzerine çok fazla kalori alındığında ve alkol alındığında ise, karaciğer bunu trigliseride dönüştürür ve kandaki trigliserid seviyesini yükselttir.

Normal trigliserid seviyesi 150 mgr/dl. dır. 200 mgr/dl. üzerindeki kişilerin damar tıkanıklığına bağlı felç geçirme riski % 30 artar.

Trigliserid nasıl düşürülür? Trigliseridi düşürmek için ne yapmak lazım?


* Karbonhidratlı yiyeceklerden, özellikle şekerden uzak durun. Gazlı içecekler ve hazır meyve sularını kesin.

* Zayıflayın ve normal kilonuza inin.

* Margarinden uzak durun, yemeklerinizde zeytinyağı kullanın.

+ Sebze ve meyve tüketiminizi artırın.

* Alkolü kesin.

* Oomega-3 ‘ün bulunduğu besinler alın.

* Cips ve kızartmalardan uzak durun.

* Mantı, pilav, hamur işleri, börekler ve hatta ekmek tüketimini azaltın.

* Günde yarım saatten fazla spor ve egzersiz yapın.

* Diyet yapmanıza rağmen trigliserid seviyeniz düşmüyorsa doktora gitmenizde yarar var.

Trigliseridi Düşüren Yiyecek ve Bitkiler :

Somon balığı, ton balığı, uskumru, 

Ceviz, badem, fındık,

Soya fasülyesi, kuru fasulye, nohut, mısır, mısır unu,

Patates, domates, havuç, pırasa sarmısak. soğan, lahana, semizotu, brokoli, marul ve diğer yeşil yapraklı sebzeler, 

Kiraz, çilek, elma, erik, limon,

Bira mayası,

Adaçayı, Ardıç, Ay Çiçeği, Buğday Çimi, Karabaş Otu, Kekik, Kuşdili, Nane, Çavdar,

Keten tohumu yağı, soya yağı,Trigliserid seviyesini düşürür. 
0 Komentar untuk "Trigliserid"

reklam1

loading...

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.
saglikve.blogspot.com makale ve sağlık yazılarınızın telif hakkını gözetmektedir. Eğer yazınızın bu sayfada yer almasını istemiyorsanız veya belirli bir kaynağa yönlendirilmesini istiyorsanız lütfen bu linke tıklayarak bizimle temasa geçin
Back To Top